Colectia de Istoria Farmaciei, este parte a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi este găzduită intr-un local construit în secolul al XV-lea, cunoscut azi ca şi Casa Hintz, pe strada Regele Ferdinand nr. 28.
În această clădire a funcţionat din 1573 prima farmacie din Cluj. În anul 1752 farmacia este închiriată de Tobias Mauksch, iar în anii 50 al secolului XIX aparţine familiei Hintz. Până în 1949 a funcţionat sub numele Farmacia "La Sf. Gheorghe", iar ulterior a fost transformată în muzeu. Actualmente Colectia de Istoria Farmaciei cuprinde peste 3000 de piese.

marți, 10 aprilie 2012

Recipient pentru Extractum Cichorei


Vas farmaceutic din faianţă, de formă tronconică, smălţuit în alb. Buza vasului este evazată, iar baza circulară. Ecusonul este pictat cu motive florale redate în tonuri de albastru. Inscripţia “EXT. CICHOREI” scrisă cu majuscule negre,iniţialele în roşu este amplasată pe fondul galben pictat peste glazură. Gura vasului este acoperită cu hârtie cerată, legată cu sfoară.Înălţimea =19,4 cm, diametrul bazei = 11,0 cm, diametrul gurii = 14,0 cm.
Acest vas farmaceutic a fost produs în secolul al XVIII-lea în manufactura imperială de la Holič, Slovacia.Ext. Cichorei (Extractum Cichorei) este un concetrat obţinut din planta Cichorium sylvestris. În tratatele de farmacie a secolului al XVIII-le sunt indicate proprietăţile rezolutive, diaforetice şi diuretice ale acestui preparat precum şi indicaţiile terapeutice în tratamentul obstrucţiilor viscerale, icterului, febrei intermitente şi a scorbutului.