Colectia de Istoria Farmaciei, este parte a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi este găzduită intr-un local construit în secolul al XV-lea, cunoscut azi ca şi Casa Hintz, pe strada Regele Ferdinand nr. 28.
În această clădire a funcţionat din 1573 prima farmacie din Cluj. În anul 1752 farmacia este închiriată de Tobias Mauksch, iar în anii 50 al secolului XIX aparţine familiei Hintz. Până în 1949 a funcţionat sub numele Farmacia "La Sf. Gheorghe", iar ulterior a fost transformată în muzeu. Actualmente Colectia de Istoria Farmaciei cuprinde peste 3000 de piese.

luni, 5 decembrie 2011

Electuarium Diatessaron

Vas farmaceutic din ceramică, policrom smălţuită, produs la Turda în secolul al XVIII –lea. Înălţimea =12,5 cm, diametrul bazei = 9 cm, diametrul gurii = 6,5 cm.     
Vasul are formă cilindrică de culoare gălbuie - cenuşie cu gura uşor îngustată. Signatura "El. Diatessa.ron", scris de mână în brun închis, încadrată în ecusonul gen blazon, cu ornamentaţii stilizate în relief. La partea superioară un ornament în formă de cruce redată în galben. În perimetrul  signaturii, lateral,  vasul  este decorat cu frunze. La partea inferioară are o floare albastră, mult ieşită în relief. Aceasta este centrul unei panglici orientată dreapta - stânga care închide baza elementelor decorative ale ecusonului. Elementele decorative sunt smălţuite în ocru - galben, verde şi albastru. Pe partea opusă a vasului este inscripţionat  1793, 4 Julÿ.
 El.Diatessaron era un medicament uzual menţionat în vechile farmacopei germane şi austriece având sinonimele: Electuarium Diatessaron; Theriaca Diatessaron; Theriaca pauperum; Species diapentes). Practic, compoziţia era un preparat farmaceutic cu aspect de pastă, obţinut prin amestecarea a patru plante medicinale cu miere de albine. Medicamentul avea  proprietăţi tonice şi era recomandat şi ca antidot pentru înţepături şi muşcături de animale veninoase. Acest vas face parte din donaţia Iuliu Orient (1869 - 1940).