Colectia de Istoria Farmaciei, este parte a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi este găzduită intr-un local construit în secolul al XV-lea, cunoscut azi ca şi Casa Hintz, pe strada Regele Ferdinand nr. 28.
În această clădire a funcţionat din 1573 prima farmacie din Cluj. În anul 1752 farmacia este închiriată de Tobias Mauksch, iar în anii 50 al secolului XIX aparţine familiei Hintz. Până în 1949 a funcţionat sub numele Farmacia "La Sf. Gheorghe", iar ulterior a fost transformată în muzeu. Actualmente Colectia de Istoria Farmaciei cuprinde peste 3000 de piese.

miercuri, 6 iunie 2012

TINCT. GENTIAN

TINCT. GENTIAN
  Descriere: Sticlă farmaceutică de formă paralelipipedică cu gâtul îngust rodat. Inscripţia este amplasată într - un ecuson de tip blazon, pictat pe fond alb. Are ca element decorativ un vultur brun cu aripile răsfrânte peste partea superioară a ecusonului. Vulturul ţine în cioc o cunună de laur şi mijlocul unui drapaj, redat în roşu şi galben, care încadrează inscripţia TINCT. GENTIAN , scrisă cu majuscule negre şi iniţiale roşii.
Dimensiuni: Înălţimea = 15,5 cm; lungimea:=7,6cm; lăţimea=5,3cm;diametrul gurii= 3,7cm.
Sticla farmaceutică a fost produsă în Transilvania în secolul al XVIII-lea.
În acest recipient era păstrată tinctura de Gentiana folosită ca tonic şi antifebril.
                                                .